zoom cloud

A series of lightweight cables support a fabric surface suspended in the space above the stair. When one enters the staircase, a motion sensor activates the surface, changing its form through a sequence of transformations enacted by small motors attached to the fabric.

By installing the piece above the stair, the dramatic height of the space is emphasized. The material presence makes one aware of the height, drawing the eye through the space and creating a visual connection between the two levels. Using a lightweight fabric, the natural light from above becomes integral to the experience. Likewise, the fabric takes on a new character at night, illuminated from the artificial light above and below. The installation creates different experiences from multiple viewpoints, namely the exterior, the upper vestibule, the staircase itself, and the space below leading to the Interfaith Reflection Room. Even from the exterior, the movement of the fabric is visible, further drawing people into and through the staircase. Utilizing our team’s experience with installation scale work involving electronics and large fabric pieces, we aim to maximize the budget to create not only a visual impact, but also to truly engage the users by involving their movement in the experience.

stairstallation2

Pierpont Commons Installation Competition

Winter 2011

in collaboration with Sara Dean and Melinda Rouse

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s